Mucenici moldovenesti

Mar 10, 2015 - Dulciuri

Anul acesta mi-am propus sa fac mucenici moldovenesti sau "Sfinti" cum li se zice la mine acasa. Asta pentru ca tanjesc dupa ei in fiecare an cand imi spune mama ca se apuca de framantat si ea e prea departe sa pot da o fuga sa ii gust si eu. E a doua oara in viata mea cand ii pregatesc si cred ca am gasit reteta ideala. Pufosi, aromati, usor insiropati, acoperiti mai apoi cu miere de albine si presarati cu nuca macinta din belsug. Ce ziceti, suna bine?

Ingrediente
  • 1200 g faina alba 000
  • 50 g drojdie (2 pachetele de 25 g)
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 400 ml sirop de apa cu zahar
  • miere de albine
  • nuca macinata
  • Portii: 40
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Faina am pus-o in vasul robotului, am facut un locsor in ea unde am pus drojdia dizolvata in putin lapte caldut si 1 lingurita cu zahar. Am lasat-o la crescut 15 min.

Am adaugat pe rand ouale, esenta de rom, apoi laptele putin cate putin, zaharul, untul, mixand incontinuu.

Daca aluatul se desprinde usor de pe marginile vasului e gata, daca nu, mai adaugati putina faina.

Am lasat la crescut vreo doua ore aluatul, asa ca s-a revarsat din vas. Semn bun, zic eu.

Iata cum am modelat mucenicii: am rupt bucati din aluat si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Am facut doua modele diferite de colacei: ori am format opturi din cate un bastonas, ori am rasucit cate doua bastonase si abia apoi am format opturile. In al doilea caz ies mai grasunei mucenicii, dar pana la urma fiecare face cum ii place mai mult.

Am pus mucenicii in tavi, i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, pentru a-i unge mai usor, dupa care i-am lasat la crescut inca 30 minute.

Cred ca vreo 40 de mucenici mi-au iesit din cantitatile de mai sus.

Am pus tavile in cuptorul incins la 180 grade pentru 20 minute, pana s-au rumenit frumos mucenicii. I-am lasat la racit.

Am luat fiecare mucenic si l-am scufundat in siropul de apa cu zahar, fara a-l tine prea mult, apoi l-am uns cu miere de albine cu ajutorul unei pensule de silicon, acoperindu-l in final cu muuuulta nuca macinata.

Iata si cateva tips-uri folositoare:

  • laptele se incalzeste putin inainte de a se folosi;
  • aluatul pt mucenici este gata atunci cand se desprinde usor de marginile vasului in care a fost framantat;
  • daca e suficient framantat, aluatul face basicute atunci cand il strangeti intre degete;
  • daca preferati sa pregatiti mucenicii de post puteti taia ouale din lista ingredientelor, untul il puteti inlocui cu ulei, iar laptele cu apa sau lapte de soia.

Va poftesc, cu drag, sa savurati mucenicii mei!

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri