Jun 3, 2017 - Mancaruri cu carne
Planuiam de mult sa incingem un ceaun in curtea bunicilor de la Piatra Neamt si iata ca am prins ocazia intr-o zi insorita de iunie, cu gradina inverzita si cu cantecul pasarelelor vesele in jurul nostru.
Am pus ceaunul pe foc de lemne pe la 10 dimineata si l-am lasat cateva minute sa se incinga, dupa care am turnat in el cam 750 ml de ulei. Cand a inceput sa sfaraie am adaugat carnea taiata cubulete.
Carnea taiata cubulete si ceapa taiata pestisor trebuie sa fie pregatite dinainte de a pune uleiul la incins. Restul legumelor se pot taia dupa ...
Deci, am pus carnea si am amestecat cu o spatula mare de lemn pentru nu se lipi. Sfaraitul intens parca prevestea gustul de poveste din final. Dupa ce s-a rumenit carnea (procesul a durat 10-15 minute), am adaugat ceapa si am amestecat ... Cred ca inca 10 minute au mai trecut pina am adaugat cei 2 litri de apa.
In tot acest timp, trebuie sa aveti grija ca focul sa ramina mediu.
Buuun, cam 45-60 de minute ar trebui carnea si ceapa sa fiarba impreuna, timp in care puteti pregati celelate legume (3-4 ardei grasi taiati julien, 2-3 morcovi taiati rondele, 1 pastarnac taiat rondele) si condimentele necesare (eu am pus sare, piper macinat, busuioc uscat, cimbru uscat si 2-3 foi de dafin). Adaugati apoi aceste legume si condimente peste carnea fiarta impreuna cu ceapa. Si amestecati.
Dupa vreo 20-30 de minute (timpii nu-s foarte precisi) am pus cartofii taiati cuburi, dar si rosiile taiate pe sferturi + lingura de zahar. Am continuat sa amestec si am mai adaugat jumatate de litru de apa.
Cand s-au fiert cartofii, am adagat sucul de rosii si am lasat sa scada. In tot acest timp gustati tocana si mai echilibrati gustul cu condimente (sare, piper ...).
Cam dupa doua ore, doua ore jumatate in ceaunul nostru se inchegase o tocana de ti-ar fi facut pofta si daca erai satul.
Am blenduit apoi 7-8 catei de usturoi cu o lingurita de chimen si putina apa, adaugand acest amestec in tocana noastra impreuna cu boia de ardei dulce si mestecand ceaunul pe focul acum oprit!
Am servit-o cu mamaliguta, verdeata proaspata presarata peste si castraveti murati! Asa ca, daca vreodata aveti ocazia sa gatiti la ceaun, nu ratati aceasta tocana.
PS. eu am adugat la final si un carnat putin rumenit in tigaie. Asta pentru ca uitasem de el :)) ...