Jun 15, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 90 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,800 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina si chimenul. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framinta pina la incorporarea completa. Framintarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit circa 60-90 minute. In timpul fermentarii se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Se modeleaza pe planseta unsa cu vilei, in fitile de circa 40 cm lungime si 1,5 cm grosime care se impletesc in doua prin rasucire. Se asaza in tava unsa, se lasa circa 20 minute sa creasca, se ung cu ou la suprafata, se presara chimen si si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).