Jun 15, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 370 ml apa calduta.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 800 ml apa calduta la temperatura de 35-40°C. Se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, zaharul si esenta de lamaie. Se adauga circa 2,300 1 apa calduta (35-40°C), se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit in vasul acoperit, 30-60 minute.
In timpul dospirii, aluatul se reframinta de 2-3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in fitile lungi de circa 20 cm. Fitilele se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca 10-15 minute, apoi se ung cu ou si se presara cu mac. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).