Chifle de casa (cu untura, lapte si oua)

Jun 16, 2014 - Pizza

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1,650 kg faina
  • 100 g drojdie de bere
  • 25 g zahar
  • Pentru aluat
  • 2 kg faina
  • 1,150 kg lapte sau 115 g lapte praf
  • 200 g untura
  • 150 g oua (3 buc) sau 34 g praf de oua
  • 50 g sare
  • Pentru modelat
  • 25 g ulei
  • Pentru uns tavile
  • 25 g ulei
  • Pentru decor
  • 25 g zahar
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 100 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,150 l apa calduta (30-40°C) si se fierbe. Untura se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Zaharul pentru decor se dizolva in circa 100 ml apa rece.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in circa un litru apa calda (35-40°C) si se amesteca cu faina. Se obtine maiaua care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.

Prepararea aluatului

Sarea se dizolva in apa calda (35-40°C), se amesteca cu ouale, maiaua si faina, se adauga untura incalzita (35-40°C) si sa framanta pana la incorporarea completa. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa sa creasca 30-40 minute la temperatura de 35-40°C.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Fiecare bucata se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei, se asaza in tava unsa, se lasa sa creasca 10-15 minute, se ung cu solutie de zahar la suprafata si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

  • O bucata: 50 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri