Jun 16, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 130 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,500 1 apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele caldut (35-40°C). Se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga circa 1,500 1 apa calduta si laptele cald (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa a acestuia. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit circa 30 minute.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza in fitile lungi de circa 1 m, pe planseta unsa cu ulei. Fiecare bucata de fitil se taie in doua, se asaza in forma de „X", se impleteste de la mijloc spre capete, se unesc capetele obtinind un inel. Se asaza pe tava unsa cu ulei, se lasa putin sa creasca, se ung cu ou si se coc la temperatura moderata (180-220°C).