Jun 17, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 660 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,600 l apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia de bere se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pina isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se / adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, ,se adauga treptat uleiul incalzit la temperatura de 35-40°C si se framanta pana la incorporarea completa a acestuia. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea si coacerea produsului
Aluatul se imparte in bucati de marimi diferite (pentru produs de 2 kg, 1 kg, 0,5 kg) care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in fitile, din care se realizeaza colaci, prin impletirea acestora. Se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 150 ml. apa. Se fierbe 8-10 minute pina cind siropul este „legat". Se ia vasul de pe foc, se adauga vanilina si se lasa sa se raceasca putin.
Finisarea produsului
Dupa coacere si racire, colacii se ung la suprafata cu siropul cald (circa 60°C)