Jun 17, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 530 ml apa calduta.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 1,000 l apa calduta (35-40°C). Se adauga treptat faina, se obtine maiaua care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga circa 1,500 l apa calduta (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 30-40 minute.
Modelarea si coacerea produsului
Aluatul se imparte in bucati de marimi diferite (pentru produs de 2 kg, 1 kg, 0,5 kg) care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in fitile care se impletesc in doua sau in trei, se unesc capetele, realizindu-se colaci in forma de inel. Se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 100 ml apa. Se obtine o compozitie care se fierbe pina la obtinerea unui sirop „legat". Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.
Finisarea produsului
Dupa coacere si racire, colacii se ung cu siropul cald (circa 60°C)