Jun 19, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 600 ml. apa calduta.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 600 ml. apa calda (35-40°C). Se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, se adauga zaharul dizolvat in circa 2,200 l apa calda (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se acopera cu o pinza alba si se lasa la dospit pe planseta presarata cu faina, 40-60 minute la temperatura de 35-40°C.
Prepararea siropului
Zaharul se caramelizeaza, apoi se dizolva in aproximativ 500 ml. apa si se fierbe 20-25 minute.
Divizarea si modelarea aluatului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale, se modeleaza pe planseta presarata cu faina, in fitile cu grosimea de circa 1,5 cm, subtiindu-se spre capete pina ajunge la grosimea de circa 0,5 cm. Din fiecare fitil se formeaza o bucla cu circumferinta de aproximativ 20 cm ale carei capete se impletesc de 2 ori, apoi se lipesc in interiorul inelului in partea opusa obtinindu-se covrigul sub forma de opt. Se lasa in repaos 5-10 minute.
Oparirea si coacerea produsului
Covrigii se oparesc in sirop 5-10 minute pina se ridica la suprafata lichidului. Se scot cu o paleta, se tapeteaza cu mac pe aproximativ jumatate din circumferinta, se lasa sa se scurga, se asaza pe tava unsa cu ulei, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).