Covrigi clujeni (din aluat oparit)

Jun 19, 2014 - Pizza

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 200 g drojdie de bere
  • 50 g zahar
  • Pentru aluat
  • 6,250 kg faina
  • 950 g oua (19 buc) sau 215 g praf de oua integral
  • 200 g zahar
  • 100 g sare
  • Pentru modelat
  • 50 g faina
  • Pentru sirop
  • 75 g zahar
  • Pentru decor
  • 150 g mac
  • Pentru uns tavile
  • 50 g ulei
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 600 ml. apa calduta.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 600 ml. apa calda (35-40°C). Se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute la temperatura de 35-40°C.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, se adauga zaharul dizolvat in circa 2,200 l apa calda (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se acopera cu o pinza alba si se lasa la dospit pe planseta presarata cu faina, 40-60 minute la temperatura de 35-40°C.

Prepararea siropului

Zaharul se caramelizeaza, apoi se dizolva in aproximativ 500 ml. apa si se fierbe 20-25 minute.

Divizarea si modelarea aluatului

Aluatul se imparte in 100 bucati egale, se modeleaza pe planseta presarata cu faina, in fitile cu grosimea de circa 1,5 cm, subtiindu-se spre capete pina ajunge la grosimea de circa 0,5 cm. Din fiecare fitil se formeaza o bucla cu circumferinta de aproximativ 20 cm ale carei capete se impletesc de 2 ori, apoi se lipesc in interiorul inelului in partea opusa obtinindu-se covrigul sub forma de opt. Se lasa in repaos 5-10 minute.

Oparirea si coacerea produsului

Covrigii se oparesc in sirop 5-10 minute pina se ridica la suprafata lichidului. Se scot cu o paleta, se tapeteaza cu mac pe aproximativ jumatate din circumferinta, se lasa sa se scurga, se asaza pe tava unsa cu ulei, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

  • O bucata: 90 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri