Covrigi oltenesti (din aluat dospit)

Jun 20, 2014 - Pizza

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1,3 kg faina
  • 200 g drojdie de bere
  • Pentru aluat
  • 6 kg faina
  • 1 g vanilina
  • 40 g sare
  • Pentru modelat
  • 50 g faina
  • Pentru sirop
  • 50 g zahar
  • 350 g glucoza
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne.

Prepararea maielei

Drojdia se dizolva in 0,900 l. apa calduta (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.

Prepararea aluatului

Maiaua se amesteca cu circa 2,500 l. apa in care a fost dizolvata sarea si vanilina si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la dospit la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.

Modelarea si coacerea produsului

Aluatul obtinut se imparte in 100 bucati egale, care se modeleaza pe planseta in fitile cu grosimea de circa 1,5 cm. si lungimea de 50-55 cm. subtiindu-se spre capete pina ajunge la grosimea de circa 0,5 cm.

Din fiecare fitil, se formeaza o bucla cu circumferinta de aproximativ 20 cm. ale carei capete se impletesc de 2 ori apoi se lipesc in interiorul inelului, in partea opusa. Se obtine covrigul sub forma de opt. Se lasa in repaos 5-10 minute, se asaza in tava si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Prepararea siropului

Zaharul si glucoza se dizolva in circa 500 ml. apa. Se obtine o compozitie care se fierbe 10-20 minute pina se obtine un sirop „legat“.

Finisarea produsului

Dupa coacere, covrigii se lasa sa se raceasca si se ung cu siropul cald (circa 60°C).

  • O bucata: 90 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri