Jun 23, 2014 - Pizza
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 660 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,200 l apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia de bere se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pina isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C). Se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea si coacerea spiralelor
Aluatul se imparte in 95 bucati egale. Se modeleaza pe planseta unsa cu ulei in fitile de circa 40 cm lungime si 1,5 cm grosime care se impletesc in doua prin rasucire. Se asaza in tava unsa, se lasa circa 20 minute sa creasca, se ung cu ou la suprafata, se presara mac si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).