Aug 8, 2020 - Revista presei bune
1. Iulian Stanciu, managerul Emag, intervievat de o jurnaliata excelenta, Andreea Rosca:
...” Un alt lucru esențial este disciplina legată de sport, mâncare, somn și procesarea problemelor.
Relația între stres, probleme, echilibru și alergare e o zonă foarte interesantă. Eu am ajuns la ea din dorința de a-mi maximiza energia, de a crește calitatea lucrurilor făcute și cantitatea rezultatului – să fac mai mult și mai bine într-un timp mai scurt.
Am înțeles că trebuie să fac câteva lucruri.
Somnul e foarte important și dorm cel puțin 8 ore pe noapte.
Ca să pot dormi, e esențială sănătatea emoțională și felul în care adresezi sau nu orice problemă ai avea, oricât de grea, de familie, de muncă, de business, de viață. Să nu îngropi nimic, pentru că tot ce îngropi te macină din interior. Inclusiv problemele grele, de familie, de job.
În psihologie, trecerea printr-o problemă mare poate fi comparată cu un doliu. De multe ori, începi prin a nega, pentru că nu te poți confrunta cu ea. O parchezi undeva, dar te macină. Dar trecerea prin acea perioadă de durere este calea către a rezolva și a curăța.
...
Echilibrul e de asemenea legat de nutriție: echilibru în ceea ce mănânci, disciplină în program, atenție la alcool sau orice fel de exces. Eu mănânc foarte rar carne, când mă ceartă mama că nu mănânc sarmalele ei de Crăciun…
Apoi vine sportul: în timp, făcând sport, îmi dau seama cum sportul le ține pe toate celelalte în echilibru.
De ce? Pentru că în viața de familie, în business, ajungi să îți atingi limitele și să te lovești: nu obții ce vrei, nu iese cum vrei. Te presează clienți, angajați, furnizori, nu-ți iese câte o lună bine. Mai ales în perioada asta, te încarci negativ. Și, când te lovești, te enervezi.
Sportul făcut frecvent și cu o intensitate mare – alergare, înot, bicicletă – te ajuta să te descarci. Pe lângă endorfine – drogul fericirii – aduce și descărcarea mentală. Eu nu mă pot gândi la nimic profund când fac sport. În schimb, e ca o curățare: arunc toate lucrurile în aer și apoi par a se așeza într-o ordine normală.
În plus, redescopăr răbdarea.
Pentru un maraton sau 30 de km pe munte, ai nevoie de o disciplină de somn, de mâncare, de business. Te ordonează cu toate celelalte și, cu cât ești mai ordonat, cu atât poți face totul mai bine.” ....
https://www.andreearosca.ro/iulian-stanciu-podcast/
2. Kiwi, cartof dulce și deșert în patria pepenelui, la Dabuleni:
HTTPS://WWW.DOR.RO/KIWI-CARTOF-DULCE-SI-DESERT-IN-PATRIA-PEPENELUI/
3. “Cândva demult, un om a pornit călare de la Vatra Dornei spre Viena. A făcut patru zile pline. De dragul unui vis. Visul nebunesc de a preface un târg obscur într-o atracție europeană”. Apoi: “A fost primit în audiență chiar în cancelaria Kaiserului Franz Joseph. Ca orice bucovinean respectabil, Deac vorbea cursiv germana. Și nu era tipul de om care să se emoționeze prea tare în prezența nimănui, nici măcar a Împăratului Imperiului, din care Bucovina făcea pe atunci parte. Drept urmare, nu a îngenuncheat, așa cum cerea protocolul”. Și încă: “Cine și-ar fi putut imagina vreodată că târgul obscur de la confluența apelor Bistrița Aurie și Dorna, înconjurat de munți, undeva în Bucovina – Țara Fagilor, va deveni un punct de atracție pentru baroni și conți de prin Viena, Praga sau Budapesta, amatori de baluri fastuoase până la ziuă, vegheate de oglinzi venețiene, marmură de Carrara sau candelabre din cristale de Murano?”.
https://pressone.ro/glorie-decadere-si-renastere-la-dorna-watra?