Chiftelute cu ciuperci

May 29, 2014 - Mancaruri cu carne

Ingrediente
  • 300 g carne de vita calitate superioara fara os (pulpa si spata)
  • 250 g carne de porc calitate superioara fara os (pulpa si spata)
  • 150 g ceapa
  • 550 g cartofi sau 250 g paine alba
  • 100 g oua
  • 75 g patrunjel verde
  • 50 g faina
  • 150 g untura sau ulei
  • 1 kg sos brun
  • 1 kg ciuperci proaspete sau 500 g conserva
  • 50 g unt
  • 100 g lamai
  • 100 ml vin alb
  • 2 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 60 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Ceapa se curata, se spala si se taie. Cartofii se spala, se curata de coaja, se spala. Când se foloseste paine, se taie felii, se inmoaie in apa si se stoarce bine. Carnea se curata de pielite, se spala, se taie bucati si se toaca cu masina impreuna cu ceapa. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec prin jet de apa rece. Ciupercile proaspete se spala si se taie marunt. Când se folosesc ciuperci conserva, se scurg de lichid, se trec prin jet de apa rece si se taie marunt. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Lamâia se spala si se taie felii.

Tehnica prepararii

Carnea tocata se amesteca cu ou, cartofii rasi fin sau pâine, jumatate din cantitatea de patrunjel verde, sare, piper, pana se obtine o compozitie omogena. Se modeleaza chiftele (câte 3 buc la portie), dandu-li-se forma rotunda, aplatizata, folosind faina. Se asaza intr-o tava unsa cu untura sau ulei si se introduce la cuptor. Ciupercile se inabusa in unt. Când sunt gata chiftelutele, se adauga sos brun si ciuperci inabusite si se mai lasa sa fiarba circa 15 minute. La sfarsitul fierberii, se adauga vin.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie, cu patrunjel verde deasupra si decor din felii de lamaie. Se poate servi cu diferite garnituri. Se serveste cald.

  • O portie: chiftelute (3 buc) 90 g; ciuperci 50 g; sos 120 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri