Musaca din cartofi

May 29, 2014 - Mancaruri cu carne

Ingrediente
  • 550 g carne de vita calitatea I
  • 200 g untura
  • 350 g ceapa
  • 2 kg cartofi
  • 150 g oua
  • 50 g faina
  • 150 ml lapte sau 15 g lapte praf
  • 100 g cascaval
  • 1 kg sos tomat
  • 50 g pesmet
  • 50 g patrunjel verde
  • 2 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Cartofii se spala, se curata, se spala si se taie rondele. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec prin jet de apa rece. Cascavalul se curata de coaja si se rade. Laptele se fierbe si se raceste. Când se foloseste lapte praf, se dizolva in 150 ml apa, se fierbe si se raceste. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Sosul tomat se incalzeste. Faina si pesmetul se cern.

Tehnica prepararii

Rondelele de cartofi se inabusa la cuptor, la untura (125 g) si apa. Separat, in 50 g untura se inabusa carnea tocata impreuna cu ceapa si se raceste. Se adauga sare, piper, patrunjel verde (o treime din cantitate), oua (50 g) si se amesteca. Intr-o tava unsa cu untura (25 g) si tapetata cu pesmet, se asaza un strat de rondele de cartofi, apoi carnea tocata intinsa uniform si deasupra cantitatea de cartofi ramasa. Se introduce la cuptor cu temperatura moderata. Dupa 30 minute , se scoate tava din cuptor si se adauga compozitia obtinuta din lapte, oua, faina si patrunjel verde ( o treime din cantitate); se presara cascaval ras si se introduce din nou la cuptor, circa 15 minute, pentru gratinat. Dupa gratinare, musacaua se portioneaza bucati patrate sau dreptunghiulare.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie, cu sos tomat deasupra. Sosul tomat se poate servi si separat, in sosiera. Se serveste cald, cu patrunjel verde deasupra.

  • O portie: musaca 220 g, sos 100 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri