May 29, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec prin jet de apa rece. Faina se cerne pe planseta, se face un gol in mijloc in care se pun oua (200 g), sare si se framanta bine, obtinând o coca de taitei de consistenta potrivita. Se acopara si se lasa in repaos 15 minute. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Ceapa se curata, se spala si se taie felii. Carnea se spala si se taie bucati. Cascavalul se curata de coaja si se rade.
Tehnica prepararii
Carnea se inabusa in ulei cu putina apa (50 ml), impreuna cu ceapa. Se lasa sa se raceasca si se toaca cu masina cu sita deasa. Se adauga un ou (50 g), patrunjel verde, sare, piper. Coca framântata se intinde in foaie de taitei de 2 - 3 mm grosime si se taie in patrate cu latura de 6 cm sau se decupeaza forme rotunde. Pe fiecare bucata se asaza din compozitia de carne, se umezesc marginile la doua laturi de la fiecare bucata cu putin albus sau apa, se impatureste (se strange in doua) si se preseaza marginile cu o furculita, pentru a se lipi bine. Raviolii obtinuti se fierb in apa clocotita cu sare, circa 15 minute. Se scot intr-un vas cu apa rece, se spala si se asaza pe platou uns cu 25 g unt. Deasupra se toarna sosul tomat, se presara cascaval ras, se pun bucatele de unt si se introduc la cuptor pentru gratinare.
NOTA: Raviolii se pot obtine si dupa procedeul urmator: coca framântata se intinde in foaie de taitei de 2 - 3 mm grosime. Pe jumatate din foaie se asaza gramajoare din compozitia de carne, la distante egale, circa 6 cm. Cu albus de ou sau apa se umezesc cu pensula spatiile dintre gramajoarele din compozitia de carne. Se acopera cu cealalta jumatate a foii de taitei, se presara cu furculita spatiile ce au fost umezite, pentu a se lipi si se decupeaza cu ruleta, raviolii.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezina pe platou sau farfurie, câte 5 - 6 bucati la o portie. Se serveste cald.