May 29, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Ceapa se curata, se spala ; 100 g se taie felii si se inabusa in 50 g untura cu 50 ml apa, ceapa ramasa se taie marunt. Carnea se spala, se taie in bucati, se toaca cu masina impreuna cu ceapa inabusita. Orezul se alege de impuritati, se spala, se opareste si se raceste in apa rece. Rosiile proaspete se spala, se oparesc, se decojesc, se taie felii. Ardeii grasi se curata, se spala si se taie fasii. Varza se curata, se spala, se opareste, se aleg foile pentru sarmale, iar restul se taie fin. Costita afumata se spala, se taie fasii. Mararul se curata, se spala, se taie marunt. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml apa. Borsul se fierbe si se strecoara.
Tehnica prepararii
Carnea si ceapa tocata se amesteca cu orez, sare, piper. Din aceasta compozitie se portioneaza sarmale, cate 4 la o portie si se invelesc in foi de varza. Jumatate din cantitatea de varza taiata si 50 g ardei gras se aseaza intr-o cratita, peste care se aranjeaza sarmalele de jur imprejur, lasandu-se mijlocul liber. Sosul se prepara astfel: restul de ceapa se inabusa in 100 g untura si 100 ml apa, se adauga pasta de tomate, boiaua, cimbru, piper boabe, foi de dafin, marar, rosii si sare. Sosul format se fierbe cu bors sau sare de lamaie 10 minute si se adauga peste sarmale. Deasupra se asaza un rand de varza taiata si restul de ardei gras si se fierb circa o ora. Se adauga costita afumata si se continua fierberea circa 30 minute.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald. La cererea consumatorului, se serveste smantana.