Jun 9, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Ceapa se curata, se spala; jumatate din cantitate se taie in felii si se inabusa in 50 g untura cu 50 ml apa, iar jumatate se taie felii subtiri (julien). Carnea se spala, se zvanta, se taie bucati mici si se toaca cu masina impreuna cu ceapa inabusita. Orezul se alege de impuritati, se spala, se opareste si se trece sub jet de apa rece. Varza se spala, se scot cotoarele, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Rosiile proaspete se spala, se aleg 10 bucati mici, iar celelalte se taie felii; la rosiile mici (10 bucati) li se indeparteaza locul unde a fost codita, iar in partea opusa se cresteaza coaja. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml apa.
Tehnica prepararii
Carnea tocata se amesteca cu sare, piper macinat, orez si apa rece (circa 100 ml). Compozitia obtinuta se imparte in 30 bucati de circa 35 g bucata (3 bucati la o portie) sau 25 g/bucata (4 bucati la o portie). Fiecare bucata se ruleaza in câte o foaie de varza, iar capetele ruloului se introduc in interior. Sarmalele se asaza una lânga alta intr-o cratita in care s-a pus un strat subtire de varza taiata. Mijlocul vasului va ramâne gol, in care se asaza bucata intreaga de costita si se umple cu varza taiata care va acoperi si sarmalele. Se presara cimbru. Ceapa taiata felii subtiri se inabusa in 125 g untura cu 100 ml apa, se adauga pasta de tomate, sare, piper boabe si se fierbe circa 5 minute. Sosul obtinut se adauga la sarmale, completandu-se cu zeama de varza sau apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la un foc moderat pe plita sau la cuptor. Dupa 70-80 de minute de fierbere se asaza feliile de rosii deasupra si se continua fierberea la cuptor circa o ora. Cele 10 rosii mici, se ung cu untura (25 g), se asaza intr-o tava si se rumenesc la cuptor. Cand sarmalele sunt fierte, se scoate costita si se taie in 10 felii.
Prezentarea si servirea
Sarmalele se prezinta pe platou sau farfurie, cu cate o felie de costita si o rosie deasupra. Se servesc calde.