Sarmale cu carne de vita in foi de varza

May 29, 2014 - Mancaruri cu carne

Ingrediente
  • 800 g carne de vita calitatea I
  • 4,3 kg varza alba murata
  • 300 g ceapa
  • 100 g pasta de tomate
  • 2 g boia de ardei dulce
  • 200 g untura sau ulei
  • 150 g orez
  • 1 kg rosii proaspete sau 500 g conserva
  • 3 g cimbru
  • 2 g piper boabe
  • 1 g piper macinat
  • 20 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Varza se spala, i se scot cotoarele, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Orezul se alege de impuritati, se spala si se fierbe in apa cu sare, pe jumatate. Ceapa se curata, se spala; 150 g se taie marunt. Rosiile proaspete se spala si se taie sferturi. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina, impreuna cu 150 g ceapa. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml apa.

Tehnica prepararii

Carnea tocata se amesteca bine cu sare, piper macinat, orez si apa rece 100 ml. Compozitia obtinuta se imparte in 30 bucati de circa 35 g/ bucata (3 buc pentru o portie), sau 25 g/ bucata (4 buc pentru o portie). Fiecare bucata se ruleaza in cate o foaie de varza, iar capetele ruloului se introduc in interior. Sarmalele astfel preparate, se asaza una lânga alta intr-o cratita in care s-a pus un strat subtire de varza taiata. Mijlocul vasului ramane gol si se umple cu restul de varza taiata, care va acoperi si sarmalele. Cimbrul se presara peste sarmale. Ceapa taiata marunt (150 g) se inabusa in untura sau ulei cu 100 ml apa, se adauga boia de ardei dulce, piper boabe, pasta de tomate si se fierbe circa 5 minute. Sosul obtinut se adauga la sarmale, completându-se cu zeama de varza sau apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe plita sau la cuptor. Dupa 70 - 80 minute de fierbere se adauga 800 g rosii si se continua fierberea, circa o ora la cuptor.

Prezentarea si servirea

Sarmalele se prezinta pe platou sau farfurie, decorate cu rosii (200 g) deasupra. Se servesc calde. La cererea consumatorilor, se serveste ardei iute.

  • O portie: 180 g sarmale, 230 g varza
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri