May 29, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Varza se spala, i se scot cotoarele, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Orezul se alege de impuritati, se spala si se fierbe in apa cu sare, pe jumatate. Ceapa se curata, se spala; 150 g se taie marunt. Rosiile proaspete se spala si se taie sferturi. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina, impreuna cu 150 g ceapa. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml apa.
Tehnica prepararii
Carnea tocata se amesteca bine cu sare, piper macinat, orez si apa rece 100 ml. Compozitia obtinuta se imparte in 30 bucati de circa 35 g/ bucata (3 buc pentru o portie), sau 25 g/ bucata (4 buc pentru o portie). Fiecare bucata se ruleaza in cate o foaie de varza, iar capetele ruloului se introduc in interior. Sarmalele astfel preparate, se asaza una lânga alta intr-o cratita in care s-a pus un strat subtire de varza taiata. Mijlocul vasului ramane gol si se umple cu restul de varza taiata, care va acoperi si sarmalele. Cimbrul se presara peste sarmale. Ceapa taiata marunt (150 g) se inabusa in untura sau ulei cu 100 ml apa, se adauga boia de ardei dulce, piper boabe, pasta de tomate si se fierbe circa 5 minute. Sosul obtinut se adauga la sarmale, completându-se cu zeama de varza sau apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe plita sau la cuptor. Dupa 70 - 80 minute de fierbere se adauga 800 g rosii si se continua fierberea, circa o ora la cuptor.
Prezentarea si servirea
Sarmalele se prezinta pe platou sau farfurie, decorate cu rosii (200 g) deasupra. Se servesc calde. La cererea consumatorilor, se serveste ardei iute.