May 30, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Se scot cotoarele se la varza, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Orezul si arpacasul se aleg de impuritati, se spala si se fierb pe jumatate, in apa cu sare. Ceapa se curata si se spala; 50 g se taie marunt. Rosiile proaspete se spala, se oparesc, se decojesc si se taie sferturi. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina, impreuna cu circa 200 g ceapa. Pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.
Tehnica prepararii
Carnea tocata se amesteca bine cu sare, piper macinat, orez, arpacas si apa (circa 100 ml). Compozitia obtinuta se imparte in bucati de circa 35 g (3 buc la o portie) sau 25 g (4 buc la o portie). Fiecare bucata se ruleaza in câte o foaie de varza, iar capetele ruloului se introduc in interior. Sarmalele astfel preparate se asaza una lânga alta intr-o cratita in care s-a asezat un strat subtire de varza taiata. Mijlocul vasului ramâne gol si se umple cu restul de varza taiata care va acoperi si sarmalele. Cimbrul se presara peste sarmale. Ceapa (50 g) se inabusa, in untura cu 100 ml apa, se adauga boia, piper boabe, pasta de tomate si se fierbe circa 5 minute. Sosul obtinut se adauga peste sarmale, completându-se cu zeama de varza sau cantitatea de apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe plita sau la cuptor. Dupa 70-80 minute de fierbere, se adauga 800 g rosii si se continua fierberea, circa o ora, la cuptor.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie, cu decor de rosii deasupra. Se serveste cald. La cererea consumatorilor se serveste si ardei iute.