May 30, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Se scot cotoarele de la varza, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie fin. Orezul se alege de impuritati, se spala si se fierbe pe jumatate in apa cu sare. Ceapa se curata si se spala; 50 g se taie marunt. Rosiile proaspete se spala, se oparesc, se decojesc si se taie sferturi. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina, impreuna cu circa 200 g ceapa. Pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.
Tehnica prepararii
Carnea tocata se amesteca bine cu sare, piper macinat, orez si apa (circa 100 ml). Compozitia obtinuta se imparte in bucati de circa 35 g (3 buc pentru o portie) sau 25 g (4 buc pentru o portie). Fiecare bucata se ruleaza in câte o foaie de varza, iar capetele ruloului se introduc in interior. Sarmalele astfel preparate se asaza una lânga alta intr-o cratita in care s-a pus un strat subtire de varza taiata. Mijlocul vasului ramâne gol si se umple cu restul de varza taiata care va acoperi si sarmalele. Cimbrul se presara peste sarmale. Ceapa (50 g) se inabusa, in untura cu 100 ml apa, se adauga boia, piper boabe, pasta de tomate diluata si se fierb circa 5 minute. Sosul obtinut se adauga peste sarmale, completându-se cu zeama de varza sau cantitatea de apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe plita sau la cuptor. Dupa 70-80 minute de fierbere, se adauga 800 g rosii si se continua fierberea, circa o ora, la cuptor.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie cu decor din rosii deasupra. Se servesc calde. La cererea consumatorilor se serveste si ardei iute.