Sarmalute in foi de spanac

May 30, 2014 - Mancaruri cu carne

Ingrediente
  • 500 g carne de porc calitatea I
  • 300 g carne de vita calitatea I
  • 2,5 kg spanac
  • 150 g ceapa
  • 50 g untura sau ulei
  • 200 g orez
  • 200 g smântâna
  • 1 g sare de lamâie
  • 2 g piper macinat
  • 50 g marar verde
  • 20 g sare
  • Pentru sos
  • 100 g untura sau ulei
  • 100 g faina
  • 150 g ceapa
  • 100 g telina radacina
  • 1 l bors sau 2 g sare de lamâie
  • 50 g marar verde
  • 20 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Carnea se spala, se taie bucati mici si se toaca cu masina. Spanacul se curata de cotoare, se spala in mai multe ape si se opareste in apa clocotita cu sare de lamaie (pentru a-si mentine culoarea). Ceapa se curata, se spala, se taie marunt, se opareste, se scurge de apa. Telina se curata, se taie marunt. Orezul se alege de impuritati, se spala, se opareste, apoi se raceste in apa rece. Faina se cerne. Mararul verde se curata, se spala si se taie marunt. Borsul se fierbe si se strecoara.

Tehnica prepararii

Ceapa se inabusa in 50 g untura sau ulei cu 50 ml apa,se amesteca cu carnea tocata, orez, sare, piper, marar verde. Din aceasta compozitie se portioneaza sarmalute (câte 6 la o portie) si se invelesc in foi de spanac. Sarmalutele se asaza intr-o cratita de jur imprejur, lasandu-se mijlocul liber. Sosul se prepara astfel: ceapa se inabusa in 100 g untura sau ulei cu 100 ml apa, se adauga faina dizolvata in 100 ml apa rece, telina, sare si se fierbe, 20 minute. Se strecoara peste sarmalute, se adauga bors sau sare de lamâie si se fierb la foc mic, circa 50 minute; se adauga marar verde si se mai fierb inca 10 minute.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald, cu smantana.

  • O portie: sarmalute 140 g, sos 160 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri