May 30, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Carnea se spala, se taie bucati mici si se toaca cu masina. Spanacul se curata de cotoare, se spala in mai multe ape si se opareste in apa clocotita cu sare de lamaie (pentru a-si mentine culoarea). Ceapa se curata, se spala, se taie marunt, se opareste, se scurge de apa. Telina se curata, se taie marunt. Orezul se alege de impuritati, se spala, se opareste, apoi se raceste in apa rece. Faina se cerne. Mararul verde se curata, se spala si se taie marunt. Borsul se fierbe si se strecoara.
Tehnica prepararii
Ceapa se inabusa in 50 g untura sau ulei cu 50 ml apa,se amesteca cu carnea tocata, orez, sare, piper, marar verde. Din aceasta compozitie se portioneaza sarmalute (câte 6 la o portie) si se invelesc in foi de spanac. Sarmalutele se asaza intr-o cratita de jur imprejur, lasandu-se mijlocul liber. Sosul se prepara astfel: ceapa se inabusa in 100 g untura sau ulei cu 100 ml apa, se adauga faina dizolvata in 100 ml apa rece, telina, sare si se fierbe, 20 minute. Se strecoara peste sarmalute, se adauga bors sau sare de lamâie si se fierb la foc mic, circa 50 minute; se adauga marar verde si se mai fierb inca 10 minute.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald, cu smantana.