May 30, 2014 - Mancaruri cu carne
Operatii pregatitoare
Foile de vita se curata de codite, se spala, se oparesc, in apa clocotita cu sare si se racesc. Ceapa se curata, se spala; 150 g ceapa se taie marunt, se inabusa in untura cu 50 ml apa si se raceste. Morcovii si telina se curata, se spala si se taie felii. Orezul si arpacasul se aleg de impuritati, se spala, se fierb pe jumatate, separat, in apa cu sare si se scurg de apa. Carnea se spala, se taie bucati si se toaca cu masina, impreuna cu ceapa inabusita. Patrunjelul si mararul verde se curata, se spala si se taie marunt. Borsul se fierbe si se strecoara. Faina se cerne.
Tehnica prepararii
Carnea tocata se amesteca bine cu sare, piper macinat, patrunjel verde, arpacas si orez. Aceasta compozitie se imparte in bucati (cate 6 - 8 buc pentru o portie). Fiecare bucata se asaza pe cate o foaie de vita, se ruleaza, iar capetele se ruleaza si se introduc in interior. Sarmalutele astfel preparate se asaza intr-o cratita. Sosul se prepara astfel: ceapa (100 g) se inabusa in ulei cu 50 ml apa, i se adauga morcovii, telina si se continua inabusirea. Se adauga faina dizolvata in 50 ml apa rece, bors si sare. Se fierb circa 30 minute si se paseaza peste sarmalute. Sarmalutele se fierb impreuna cu sosul la foc moderat, circa 45 minute, se adauga marar cu 5 minute inainte de sfârsitul fierberii.
Prezentarea si servirea
Sarmalutele in foi de vita se prezinta pe platou sau farfurie. Se servesc calde, cu iaurt deasupra.