May 18, 2014 - Supe/Ciorbe
Operatii pregatitoare
Rinichii se taie jumatati, pe lungime, curata de capsule, se tin in apa cu otet 10 minute, se oparesc, se racesc cu apa rece si se taie fasii subtiri. Castravetii se spala, se curata de coaja si se taie fasii subtiri. Morcovii, ceapa, telina se curata, se spala si se taie marunt. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Borsul se fierbe si se strecoara. Cartofii se spala, se curata si se taie cuburi. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa galbenusurile de albusuri. Faina se cerne. Supa de oase si borsul se prepara, folosind retetele respective.
Tehnica prepararii
Rinichii opariti se fierb in apa (circa 1 l) cu sare si foi de dafin si se spumeaza. Morcovii, telina si ceapa se inabusa in ulei cu 100 ml apa. Supa de oase se fierbe, se adauga legumele inabusite, castraveti si cartofi, continuandu-se fierberea. Spre sfârsitul fierberii, se adauga bors, sare si rinichii. Din faina, galbenusuri, smantana si putina supa se prepara o compozitie care se adauga la bors si se mai fierb circa 10 minute.
Prezentarea si servirea
Borsul se prezinta in bol, supiera sau cana, cu patrunjel verde deasupra. Se serveste fierbinte.