May 18, 2014 - Supe/Ciorbe
Operatii pregatitoare
Carnea se curata de pielite, se spala si se portioneaza. Sfecla, morcovii, telina si ardeii grasi se curata, se spala si se taie fasii inguste. Varza se curata, se spala si se taie bucati mari. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile proaspete se curata, se spala, se oparesc, se decojesc si se taie felii. Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Pasta de tomate se dilueaza cu 75 ml apa. Borsul se fierbe si se strecoara. Sfecla se fierbe in bors (500 ml), pentru a-si mentine culoarea.
Tehnica prepararii
Carnea se fierbe in apa (circa 3 l) cu sare si se spumeaza. Legumele (varza, ceapa, telina, morcovi, cartofi, ardei) se inabusa in ulei cu 100 ml apa. Când carnea este pe jumatate fiarta, se adauga legumele inabusite. Se adauga rosii, sfecla, bors, pasta de tomate, sare si se continua fierberea circa 10 minute.
Prezentarea si servirea
Borsul se prezinta in bol, supiera sau cana, cu patrunjel verde si smântâna sau iaurt deasupra. Se serveste fierbinte.