Jun 14, 2014 - Supe/Ciorbe
Operatii pregatitoare
Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza si se eviscereaza, se spala, se fileteaza si se taie bucati mici. Ceapa se curata, se spala; 150 g se taie felii iar restul se taie marunt. Morcovii, telina si patrunjelul radacina se curata, se spala si se taie cuburi mici. Pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa. Patrunjelul si leusteanul verde se curata, se spala, se taie marunt. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece. Orezul se alege de impuritati si se spala. Grisul se cerne. Sarea de lamaie se dilueaza cu 25 ml apa. Rosiile proaspete se spala, se curata si se taie marunt.
Tehnica prepararii
Ceapa, morcovii, patrunjelul radacina si telina se fierb in circa 4,5 l apa rece cu sare. Pasta de tomate diluata se inabusa in 50 g ulei. Se pregatesc perisoare astfel: ceapa (150 g) se inabusa in 50 g ulei, se scurge si se lasa sa se raceasca, se amesteca cu bucatile de peste si se toaca cu masina cu sita fina. Se adauga ouale batute, gris, piper, sare, patrunjel verde si se amesteca bine compozitia pâna se omogenizeaza. Din aceasta compozitie se modeleaza perisoare (cate 3 la o portie). Cand legumele sunt aproape fierte se adauga perisoare, orez, rosii, pasta de tomate, jumatate din cantitatea de leustean verde si se fierb impreuna circa 15 minute. Spre sfarsitul fierberii se adauga sare de lamâie si se mai fierbe câteva clocote.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta in bol, cana sau ceasca, cu leustean verde deasupra. Se serveste fierbinte.