Albina (din aluat fraged)

Jun 23, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 2,9 kg faina
  • 700 g zahar
  • 250 g oua (5 buc) sau 55 g praf de oua integral
  • 250 g untura
  • 700 g miere artificiala
  • 450 ml lapte sau 45 g lapte praf
  • 40 g bicarbonat
  • 40 ml otet
  • 50 g razatura de lamaie
  • 30 g sare
  • Pentru modelat
  • 100 g faina
  • Pentru crema
  • 2,4 l lapte sau 240 g lapte praf
  • 900 g zahar farin (pudra)
  • 450 g gris
  • 900 g unt in amestec cu margarina 50%
  • 1 g vanilina
  • pentru umplutura
  • 1,7 kg marmelada
  • Pentru decor
  • 100 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 165 ml apa calduta. Mierea se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,850 l apa calduta si se fierbe. Bicarbonatul se dizolva in otet. Grisul se fierbe in lapte si se lasa sa se raceasca.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, zaharul, mierea si laptele caldut (35-40°C), razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet si untura. Se obtine o compozitie care se framanta cu faina, se obtine un aluat de consistenta potrivita, care se lasa in repaos circa 30 minute.

Prepararea cremei

Untul se spumeaza cu zaharul farin pina se obtine o compozitie alifioasa, apoi se adauga grisul fiert si vanilina si se amesteca pina la omogenizare.

Coacerea foilor

Aluatul se imparte in 4 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in foi cu grosimea de 4-5 milimetri. Se asaza in tavi, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Modelarea si finisarea

Se asaza in tava o foaie peste care se intinde in strat uniform jumatate din cantitatea de crema, se asaza cea de-a doua foaie peste care se intinde marmelada in strat uniform, se acopera cu a treia foaie peste care se asaza restul de crema, apoi se acopera cu ultima foaie.

Se lasa la fragezit aproximativ 12 ore, la temperatura de +4°C, se portioneaza in bucati patratate potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O portie: 90 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri