Jun 23, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 165 ml apa calduta. Mierea se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,850 l apa calduta si se fierbe. Bicarbonatul se dizolva in otet. Grisul se fierbe in lapte si se lasa sa se raceasca.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, zaharul, mierea si laptele caldut (35-40°C), razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet si untura. Se obtine o compozitie care se framanta cu faina, se obtine un aluat de consistenta potrivita, care se lasa in repaos circa 30 minute.
Prepararea cremei
Untul se spumeaza cu zaharul farin pina se obtine o compozitie alifioasa, apoi se adauga grisul fiert si vanilina si se amesteca pina la omogenizare.
Coacerea foilor
Aluatul se imparte in 4 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in foi cu grosimea de 4-5 milimetri. Se asaza in tavi, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Modelarea si finisarea
Se asaza in tava o foaie peste care se intinde in strat uniform jumatate din cantitatea de crema, se asaza cea de-a doua foaie peste care se intinde marmelada in strat uniform, se acopera cu a treia foaie peste care se asaza restul de crema, apoi se acopera cu ultima foaie.
Se lasa la fragezit aproximativ 12 ore, la temperatura de +4°C, se portioneaza in bucati patratate potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.