Batoane cu branza de vaci (din aluat dospit)

Jun 15, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 100 g drojdie de bere
  • 50 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 1 kg smantana
  • 400 g zahar
  • 200 g oua (4 buc) sau 45 g praf de oua integral
  • 400 g ulei
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat si uns tavile
  • 150 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 500 g branza telemea
  • 2 kg branza de vaci
  • 150 g oua (3 buc) sau 35 g praf de oua integral
  • 250 g zahar
  • putina vanilina
  • Pentru decor
  • 150 g zahar pudra
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 230 ml apa calduta. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 30-35°C. Brinza telemea se spala, se desareaza si se rade sau se toaca cu masina.

Prepararea maielei

Drojdia de bere se amesteca cu zaharul, se dizolva in cca 700 ml apa calda (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pina isi mareste volumul de 3-4 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga smantana, vanilina si circa 1,200 litri apa calda (la temperatura de circa 50°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit si se framanta pana la incorporarea completa. Se lasa la fermentat (dospit) cu vasul acoperit 30-45 minute. in timpul dospirii aluatul se reframanta de 2-3 ori, prin introducerea marginii aluatului in interior.

Prepararea umpluturii

Brinza de vaci se amesteca cu brinza telemea, ouale, vanilina si zaharul pana se obtine o compozitie omogena.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi cu dimensiunea de circa 15/20 cm. La mijlocul foii se asaza circa 25 g umplutura in strat uniform, se aduc capetele foii spre interior apoi se ruleaza. Rulourile se asaza pe tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Dupa coacere si racire, se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O bucata: 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri