Blunder cu mere (din aluat dospit)

Jun 15, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 200 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 200 g zahar
  • Pentru aluat
  • 2,2 kg faina
  • 1,6 l lapte sau 160 g lapte praf
  • 300 g oua (6 buc) sau 70 g praf de oua integral
  • 1,4 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 300 g faina ptr modelat
  • 200 g faina ptr turat
  • 60 g sare
  • Pentru umplutura
  • 4 kg mere rase
  • 800 g zahar
  • 500 g pesmet1 g vanilina
  • Pentru uns
  • 100 g oua (2 buc)
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 200 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,200 l apa calduta si se fierbe.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua, care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 15-20 minute.

Prepararea aluatului

Untul se amesteca cu faina, in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform in masa de unt, se modeleaza in forma de patrat si se lasa la rece la temperatura de circa +4°C aproximativ 20 minute. Ouale se amesteca cu sarea, laptele cald (35-40°C), maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se intinde in forma de patrat, cu mijlocul mai gros si marginile mai subtiri, in care se impacheteaza untul, apoi se intinde pe planseta presarata cu faina in foaie groasa de circa 1 cm, care se impacheteaza in patru si se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 10-15 minute. Aceasta operatiune de turare, impachetare si racire se mai repeta inca de doua ori.

Prepararea umpluturii

Merele se amesteca cu zaharul, pesmetul si vanilina pina se uniformizeaza.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se intinde in foaie cu grosimea de circa 0,5 cm care se taie in straifuri late de aproximativ 15 cm. La mijlocul straifului se asaza umplutura in strat uniform. Se ung marginile straifurilor cu ou si se pliaza in doua. Se portioneaza potrivit gramajului, se asaza in tava, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Dupa coacere si racire se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O bucata: 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri