Jun 15, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 200 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,200 l apa calduta si se fierbe.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua, care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 15-20 minute.
Prepararea aluatului
Untul se amesteca cu faina, in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform in masa de unt, se modeleaza in forma de patrat si se lasa la rece la temperatura de circa +4°C aproximativ 20 minute. Ouale se amesteca cu sarea, laptele cald (35-40°C), maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se intinde in forma de patrat, cu mijlocul mai gros si marginile mai subtiri, in care se impacheteaza untul, apoi se intinde pe planseta presarata cu faina in foaie groasa de circa 1 cm, care se impacheteaza in patru si se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 10-15 minute. Aceasta operatiune de turare, impachetare si racire se mai repeta inca de doua ori.
Prepararea umpluturii
Merele se amesteca cu zaharul, pesmetul si vanilina pina se uniformizeaza.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se intinde in foaie cu grosimea de circa 0,5 cm care se taie in straifuri late de aproximativ 15 cm. La mijlocul straifului se asaza umplutura in strat uniform. Se ung marginile straifurilor cu ou si se pliaza in doua. Se portioneaza potrivit gramajului, se asaza in tava, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Dupa coacere si racire se pudreaza cu zahar farin vanilat.