Jun 16, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 470 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 l apa calduta si se fierbe. Untura se incalzeste la 35-40°C. Mararul se curata, se spala si se taie marunt.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C).Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit circa 60-90 minute. In timpul dospirii, aluatul se reframanta de 1-2 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior.
Branza "Dorna" se amesteca cu branza de vaci, oua si mararul, pana la uniformizare.
Modelare, coacere si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale, care se intind pe planseta unsa cu ulei, in foi patrate cu latura de circa 10 cm.Fiecare bucata se intinde cu merdeneaua (sucitor) in foaie rotunda cu diametrul de circa 10 cm. La mijlocul foii se asaza aproximativ 36 g umplutura, apoi se pliaza adunand marginile spre mijloc. Se asaza in tava unsa cu ulei,se lasa sa creasca 10-15 minute, se ung cu ou la suprafata si se coc la temperatura moderata (180-220°C).