Branzoaice moldovenesti (din aluat dospit)

Jun 16, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 250 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 1,4 l lapte sau 140 g lapte praf
  • 650 g zahar
  • 750 g oua (15 bucati) sau 170 g praf de oua integral
  • 250 g ulei
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat si uns tavile
  • 150 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 3,5 kg branza de vaci
  • 200 g gris
  • 500 g zahar
  • 400 g oua (8 buc) sau 90 g praf de oua integral
  • 100 g razatura de lamaie
  • putina vanilina
  • Pentru decor
  • 100 g oua (2 buc)
  • 100 g zahar tos
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 750 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C. Grisul se fierbe in circa 400 ml apa.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari, prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii

Branza de vaci se amesteca cu grisul, ouale, zaharul, razatura de la-miie si vanilina pina se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei. Fiecare bucata se intinde cu merdeneaua (sucitorul) in foi patrate cu latura de circa 8 cm. Pe fiecare bucata se asaza circa 50 g umplutura dupa care se unesc colturile opuse doua cite doua. Se asaza in tava unsa si se lasa sa creasca circa 20 minute. Se ung cu ou la suprafata, se presara zahar tos, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

  • O bucata: 120 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri