Jun 15, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,5 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Bicarbonatul se dizolva, impreuna cu amoniacul, in otet.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in 600 ml lapte cald (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine o maia peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, se adauga laptele cald in care a fost dizolvat zaharul, amoniacul si bicarbonatul dizolvate in otet, razatura de lamaie, se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina se adauga uleiul incalzit (35-40°C) si se framinta pana se incorporeaza intreaga cantitate. Se lasa sa se dospeasca 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale, se modeleaza cu mina unsa cu ulei si se asaza in formele de savarina unse cu ulei. Se lasa la crescut, se ung cu galbenus de ou la suprafata si se introduc la cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere se scot din forme.