Jun 15, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 1,300 l apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 300 ml apa calduta si se fierbe. Untul se incalzeste pana la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in 300 ml lapte cald (35-40°C). Se amesteca cu faina, se obtine maiaua care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) circa 30 minute la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, zaharul si vanilina pana se omogenizeaza. Se adauga 1/4 din cantitatea de faina si se framinta bine prin batere cu mina, pentru inglobarea unei cantitati suficiente de aer, apoi se adauga untul cald, se continua framantarea adaugandu-se si restul cantitatii de faina. Dupa incorporarea intregii cantitati, se adauga maiaua crescuta si se framanta pana la completa omogenizare. Dupa framantare, se lasa sa creasca aproximativ 60 minute la temperatura de 35-40°C. Apoi, se mai framanta putin si se lasa la rece la temperatura de circa +4°C, aproximativ 6 ore.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Din fiecare bucata de aluat se retin 10-15 grame, care se modeleaza pe planseta presarata cu faina, in forma de para si se folosesc pentru decorul produsului. Bucatile mari de aluat se modeleaza pe planseta presarata cu faina, in forma rotunda, se asaza in formele de tarte unse cu ulei, se apasa cu capatul merdenelei in mijloc, se formeaza un „loc" in care se asaza bucatile de aluat in forma de para. Se asaza in tavi, se lasa sa creasca 10-15 minute la temperatura de 35-40°C, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere si racire, se scot din forme.