Bucte cu mere (din aluat dospit)

Jun 16, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 100 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 2,8 kg faina
  • 1,3 l lapte sau 130 g lapte praf
  • 400 g oua (8 buc) sau 90 g praf de oua integral
  • 300 g zahar
  • 100 g ulei
  • 40 g sare
  • 1 g vanilina
  • Pentru umplutura
  • 3 kg mere rase conservate
  • 300 g zahar
  • 200 g pesmet
  • 10 g scortisoara
  • 1 g vanilina
  • Pentru modelat
  • 100 g faina
  • Pentru uns tavile si produsul
  • 400 g ulei
  • Pentru decor
  • 100 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 270 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,400 1 apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C. Scortisoara se macina si se cerne.

Prepararea maielei

Drojdia de bere se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C). Se framanta pana la incorporarea completa a acestuia. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer dupa care se lasa la dospit in vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii

Merele rase se amesteca cu pesmetul, scortisoara, vanilina si zaharul, pana la uniformizare.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in doua bucati care se intind cu merdeneaua (sucitor) pe planseta presarata cu faina, in foi de circa 100/50 cm, care se taie in straifuri late de circa 10 cm. La baza fiecarui straif se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile se taie in bucati de circa 10 cm lungime, se asaza in tava unsa cu ulei. Se ung cu intreaga cantitate de ulei la suprafata si se lasa sa creasca circa 20 minute. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere si racire, se pudreaza cu zahar vanilat.

  • O bucata: 85 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri