Jun 10, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec prin jet de apa rece. Fructele confiate se taie marunt. Amidonul se cerne, se dizolva in 50 ml lapte. Laptele se fierbe.
Tehnica prepararii
Din faina, oua, lapte si sare se prepara compozitia de clatite din care se fac 10-12 foi de clatite, care se prajesc pe ambele parti intr-o tigaie unsa cu ulei si incinsa bine. Crema se prepara astfel : laptele (700 ml) cu 100 g zahar, se pune la fiert; când da in clocot se amesteca cu amidon sau faina. Se lasa sa se raceasca, se adauga galbenusurile de ou, si se fierbe la foc moderat amestecand continuu timp de 10 minute. Separat, se bat albusurile spuma. La crema fiarta si racita se adauga fructe confiate, albusurile batute spuma, vanilina sau zahar vanilat si se amesteca pentru omogenizare. Foile de clatite se umplu cu jumatate din cantitatea de crema (circa 400 g) si se ruleaza. Intr-o tava unsa cu margarina sau unt topit si tapetata cu zahar, se asaza jumatate din cantitatea de crema ramasa (circa 200 g) deasupra si un strat de clatite si se acopera cu restul de crema. Se coace la cuptor cu temperatura moderata, circa 20 de minute; dupa racire se rastoarna pe platou si se portioneaza. Sosul de vin se prepara astfel : galbenusurile de ou se amesteca la cald cu zahar, pana ce se ingroasa, se adauga vin si se continua baterea la cald 5 minute. Se adauga vanilina sau zahar vanilat, se lasa sa se raceasca.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurioara, cu sos de vin deasupra. Se serveste cald.