Jun 10, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Laptele se fierbe. Pesmetul se cerne.
Tehnica prepararii
Grisul se toarna in ploaie, putin câte putin, in laptele care fierbe in clocot, amestecand mereu. Se continua fierberea la foc moderat, amestecand continuu. Se adauga zahar si sare, cu 10 minute inainte de terminarea fierberii. Se adauga vanilina sau zahar vanilat si se lasa sa se raceasca. Grisul cu lapte, fiert si racit, se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu margarina sau unt si tapetata cu pesmet. Se niveleaza suprafata si se coace la cuptor, 20-30 minute. Budinca coapta se lasa sa se raceasca putin si se portioneaza. Sosul se prepara astfel : galbenusurile de ou se amesteca la cald cu zahar pana ce compozitia se ingroasa. Se adauga treptat vinul si se continua baterea la cald, 5-10 minute.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald, cu sos de vin deasupra.