Jun 10, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Orezul se alege de impuritati, se spala si se scurge de apa. Laptele se fierbe. Merele se curata de coaja si casa seminala; 1-2 bucati se taie felii, iar restul se rad. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Pesmetul se cerne.
Tehnica prepararii
Orezul se fierbe in apa. Când orezul este aproape fiert, se scurge apa, se adauga laptele fierbinte, se continua fierberea la foc mic, se adauga 150 g zahar si sare. Dupa ce orezul a fiert si laptele a fost inglobat de orez, se adauga vanilina sau zahar vanilat si se lasa sa se raceasca. Merele rase se amesteca cu 150 g zahar si scortisoara. Orezul cu lapte fiert si racit se amesteca cu gelbenusurile de ou si albusurile batute spuma, amestecand usor pana se omogenizeaza compozitia. Intr-o tava unsa cu margarina sau unt si tapetata cu pesmet se asaza 1/3 din compozitia de orez, apoi un strat de mere rase, un strat din compozitia de orez, alternând astfel 3 randuri de orez cu 2 randuri de mere, ultimul fiind de orez. Se niveleaza suprafata, se asaza felii de mere si se introduce tava la cuptor cu temperatura moderata, 20-30 minute. Budinca coapta se lasa sa se raceasca putin, se portioneaza.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurioara. Se serveste cu sirop de fructe. Se poate servi cald sau rece.