Budinca din orez cu sos de vin

Jun 10, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • 350 g orez
  • 1,250 ml lapte
  • 150 g oua
  • 150 g zahar
  • 10 g zahar vanilat
  • 10 g sare
  • pentru tava
  • 50 g margarina sau unt
  • 50 g pesmet
  • pentru sos
  • 50 g oua (2 galbenusuri)
  • 200 ml vin alb
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 90 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Orezul se alege de impuritati; se spala si se scurge de apa. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Laptele se fierbe. Pesmetul se cerne.

Tehnica prepararii

Orezul se fierbe in lapte, la foc mic. In timpul fierberii, se adauga zahar si sare. Când orezul a fiert si laptele a fost inglobat, se adauga vanilina sau zahar vanilat si se lasa sa se raceasca. Orezul cu lapte fiert si racit se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma. Compozitia rezultata se asaza in tava unsa cu margarina sau unt si tapetata cu pesmet. Se niveleaza suprafata si se coace la cuptor, cu temperatura moderata, 20-30 minute. Budinca coapta se lasa sa se raceasca putin si se portioneaza. Sosul se prepara astfel : galbenusurile de ou se amesteca la cald cu zahar pana ce compozitia se ingroasa. Se adauga treptat vin si se continua baterea la cald, 5-10 minute.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau farfurioara. Se serveste cald, cu sos de vin deasupra.

  • O portie: budinca cu sos de vin 150 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri