Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea. Galbenusurile de ou praf se dizolva in circa 600 ml. apa calduta Albusurile de ou praf se dizolva in circa 1,6 l apa calduta. Scortisoara se macina si se cerne. Merele se spala, se curata de coaja si casa seminala, se taie cubulete (cu latura de circa 1 cm.) si se amesteca cu scortisoara si faina.
Prepararea compozitiei
Galbenusurile de ou se spumeaza cu 800 g zahar, se adauga treptat circa 250 ml apa si vanilina, continuand baterea circa 10 minute. Separat, albusurile se bat spuma, se adauga treptat 1,2 kg zahar, se continua baterea pana la dizolvarea completa a acestuia dupa care se amesteca usor cu compozitia de galbenus. Se adauga treptat merele amestecate cu faina si scortisoara si se amesteca pana la uniformizare.
Coacerea si finisarea checului
Compozitia obtinuta se asaza in formele tapetate cu hirtie, se niveleaza suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Dupa coacere, se lasa putin sa se raceasca, se scot din forme, se indeparteaza hirtia si se pudreaza cu zahar farin vanilat.