Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Albusul de ou praf se dizolva in circa 900 ml. apa calduta. Laptele praf se dizolva in 1,8 l apa calduta. Miezul de nuca se curata de impuritati. Bicarbonatul se dizolva in otet.
Prepararea compozitiei
Zaharul (1,150 kg) se caramelizeaza, se adauga circa 800 ml apa si se fierbe pina se obtine un sirop „legat“. Galbenusurile de ou se bat cu 1,300 kg zahar psna la dizolvarea completa a acestuia. Se obtine o compozitie peste care se toarna treptat uleiul, se amesteca pana se incorporeaza toata cantitatea, apoi se adauga laptele in care a fost dizolvata drojdia, bicarbonatul dizolvat in otet, vanilina si siropul de zahar ars. In compozitia astfel obtinuta se adauga treptat faina si albusurile batute spuma cu 1,300 kg zahar si se amesteca pana la omogenizare.
Coacerea si finisarea checului
In formele unse cu ulei si tapetate cu faina, se toarna compozitia, se niveleaza suprafata, se decoreaza cu miez de nuca, se introduc in cuptor sl se coc la temperatura moderata (180-220°C).