Jun 18, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 600 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,200 l apa calduta si se fierbe. Rahatul se pudreaza cu faina si se taie bucati. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40’C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina se adauga treptat grasimea incalzita (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit in vasul acoperit 60-90 minute. In timpul dospirii se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei in foi triunghiulare cu grosimea de 0,5 cm. La baza triunghiului se asaza bucatile de rahat. Se indoiesc marginile de la virf spre baza si se ruleaza spre virf. Se asaza in tava unsa, se modeleaza in forma de corn, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou la suprafata. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).