Covrigi cu miere si nuci (din aluat dospit)

Jun 19, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 250 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g praf de copt
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 1,4 l lapte sau 140 g lapte praf
  • 650 g zahar
  • 750 g oua (15 buc) sau 170 g praf de oua integral
  • 500 g margarina
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat
  • 100 g ulei
  • Pentru decor
  • 100 g oua (2 buc)
  • 800 g miere de albine
  • 750 g miez de nuca
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 500 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe. Miezul de nuca se curata de impuritati si se zdrobeste cu merdeneaua. Margarina se incalzeste pina la temperatura de 40-45°C. Mierea se incalzeste la temperatura de 40-45°C.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pina isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat margarina incalzita (35-40°C) si se framinta pina la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. in timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframintari prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Pe planseta unsa cu ulei, se modeleaza in fitile de circa 30 cm. lungime si 2 cm. grosime care se impletesc in doua prin rasucire, se unesc capetele si se obtin covrigii. Se asaza in tava unsa, se lasa circa 20 minute sa creasca, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere si racire, se ung cu miere calda (40-45°C) si se presara cu miez de nuca.

  • O bucata: 90 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri