Jun 20, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 470 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,400 l. apa calduta si se fierbe. Miezul de nuca se alege de impuritati si se macina. Uleiul se incalzeste Ia temperaura de 35-40°C. Untul se amesteca cu faina in asa fel incit fjaina sa fie distribuita uniform in masa de unt si se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 20 minute.
Prepararea aluatului
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C), se adauga ouale, sarea, esenta de lamiie si se obtine o compozitie care se framinta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga uleiul cald (35-40°C) si se framanta pana se incorporeaza intreaga cantitate. Se obtine un aluat care se intinde in foaie patrata cu mijlocul mai gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untul, apoi se intinde cu merdeneaua (sucitorul) pe planseta presarata cu faina in foaie groasa de circa 1 cm care se impatureste in patru si se lasa la rece la temperatura de +4°C, circa 15 minute. Operatiunea de turare, impaturire si racire se mai repeta inca odata.
Modelarea si coacerea
Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de circa 2 cm. si lungimea de 30 cm., care se taie in straifuri cu latura de aproximativ 1,5 cm. Se obtine un fitil care se rasuceste si se modeleaza in forma de opt. Se asaza in tava, se lasa 10-15 minute sa creasca, se ung cu ou la suprafata si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1 litru apa, se fierb 10-15 minute pina se obtine un sirop „legat“. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga vanilina.
Finisarea
Dupa coacere si racire, covrigii se insiropeaza in siropul cald circa 80°C, se presara cu nuca si se asaza in ambalaje care sa le asigure integritatea pe timpul pastrarii si transportului.