Covrigi polonezi I (din aluat dospit)

Jun 20, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 500 g faina
  • 200 g drojdie de bere
  • 300 ml lapte sau 30 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 3 kg faina
  • 700 ml lapte sau 70 g lapte praf
  • 600 g oua (12 buc) sau 135 g praf de oua integral
  • 600 g zahar
  • 600 g unt amestec cu margarina 50 %
  • 100 g ulei
  • 50 g razatura de lamaie
  • 1 g vanilina
  • 40 g sare
  • Pentru modelat
  • 50 g faina
  • Pentru sirop
  • 2 kg zahar
  • 400 g glucoza
  • putina vanilina
  • 50 g razatura de lamaie
  • Pentru decor
  • 100 g oua (2 buc)
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 400 ml. apa calduta. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva intr-un litru apa calduta si se fierbe. Untul se incalzeste putin si se amesteca pana devine ca o pasta.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (30-40°C), se adauga faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, se adauga laptele cald la temperatura de 35-40°C in.care a fost dizolvat zaharul, se adauga vanilina si razatura de lamiie. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga uleiul incalzit si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer ,dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit, circa 60 minute, la temperatura de 35-40°C.

Modelarea si coacerea

Aluatul se intinde in foaie cu grosimea de circa 1 cm., se unge cu unt, se impatureste in patru si se lasa la rece la temperatura de circa + 4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde in foaie cu grosimea de 1 cm, se taie in straifuri de 1,5 cm/45 cm, fiecare straif se rasuceste de la capete spre mijloc in forma de spirala apoi se modeleaza in forma de bucla cu circumferinta de 20 cm ale carei capete se impletesc de 2 ori, dupa care se lipesc in interiorul inelului in partea opusa obtinandu-se covrigul in forma de opt. Se asaza in tava, se lasa sa creasca 10-15 minute, se ung cu ou si se coc la foc moderat (180-220°C). Dupa coacere, se lasa sa se raceasca.

Prepararea siropului

Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1,200 litri apa, se fierb 10-15 minute pana se obtine un sirop „legat“. Se ia de pe foc si se adauga razatura de lamiie si vanilina.

Finisarea

Covrigii se insiropeaza pe rind in siropul cald (circa 60°C).

  • O bucata: 80 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri