Jun 28, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 400 ml apa calduta. Laptele se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Laptele praf se dizolva in 1,1 l apa calduta. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele cald (35-40°C). Se adauga faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, se adauga laptele in care a fost dizolvat zaharul, razatura de lamaie si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina se adauga treptat uleiul cald si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit, la temperatura de 35-40°C, aproximativ 60 minute.
Prepararea foietajului
Untul se preseaza cu merdeneaua pentru eliminarea apei, apoi se amesteca usor cu 50 g faina, in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza dreptunghiular si se lasa la rece (+4°C), aproximativ 30 minute pentru ca untul sa se intareasca. Separat, se framanta un aluat din faina, circa 330 ml apa, otet si sare pana se obtine o coca de consistenta potrivita care se modeleaza rotund, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaos circa 25 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina. Se obtine o foaie cu mijlocul gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untul si se procedeaza la prima turare a aluatului. Se obtine o foaie dreptunghiulara care se impatureste in patru. Se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 20 minute. Operatiunea de turare, impaturire si racire se mai repeta inca odata, astfel ca in final aluatul sa fie turat, racit si impaturit de 2 ori in patru.
Modelarea si coacerea
Aluatul dospit se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in foaie cu grosimea de circa 2 cm. Separat, foietajul se intinde pe planseta, in foaie cu aceeasi dimensiune. Aceste doua foi se suprapun, se tureaza usor si se impacheteaza in patru. Se lasa la rece la temperatura de +4°C aproximativ 30 minute.
Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde in foaie cu grosimea de circa 1 cm care se taie in straifuri de 1,5/45 cm. Fiecare straif se rasuceste de la capete spre mijloc in forma de spirala, apoi se modeleaza in forma de bucla cu circumferinta de 25 cm ale carei capete se impletesc de 2 ori, dupa care se lipesc in interiorul inelului in partea opusa, obtinindu-se covrigul in forma de opt. Se asaza in tava, se lasa sa creasca 10-15 minute, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1,2 litri apa. Se obtine o compozitie care se fierbe 10-15 minute pana se formeaza un sirop „legat“. Se ia de pe foc si se adauga razatura de lamiie si vanilina.
Finisarea produsului
Covrigii se insiropeaza pe rand in siropul cald (circa 60°C).