Jun 20, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Uleiul se incalzeste pana la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva intr-un litru apa calduta (35-40°C), se amesteca cu faina si se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit), la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Zaharul si sarea se dizolva in circa 2,500 l. apa, se adauga mierea artificiala, vanilina, esenta de lamiie, macul, se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit 40-60 minute in vasul acoperit, la temperatura de 35-40°C.
Modelarea si coacerea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza pe planseta presarata cu faina, in fitile cu grosimea de circa 1 cm. Se modeleaza in forma de opt, se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca 10-15 minute, se ung cu ou la suprafata, se tapeteaza cu mac pe o singura parte, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).