Jun 28, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Laptele praf se dizolva in 5 l apa calduta.
Prepararea foietajului
Untul se preseaza cu merdeneaua pentru eliminarea apei, apoi se amesteca usor cu 200 g faina in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza dreptunghiular si se lasa la rece la temperatura de +4°C aproximativ 30 minute pentru ca untul sa se intareasca.
Separat, se framinta un aluat din faina, circa un litru apa, otet si sare pina se obtine o coca de consistenta potrivita care se modeleaza rotund, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaos, circa 25 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina. Se obtine o foaie cu mijlocul gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untul si se procedeaza la prima turare a aluatului. Se obtine o foaie de forma dreptunghiulara care se impatureste in 4. Se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 20 minute. Aceasta operatiune de turare, impaturire si racire se mai repeta inca de 3 ori, astfel ca in final aluatul sa fie turat, racit si impaturit de 4 ori in patru, obtinandu-se foietajul.
Prepararea si coacerea foilor
Foietajul obtinut se imparte in doua parti egale care se intind cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina. Se obtin 2 foi cu grosimea de circa 5-6 milimetri (de marimea ramelor). Se asaza in tavi stropite cu apa, se perforeaza cu furculita sau croseta pe toata suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura ridicata la inceput (250-220°G) pentru a permite cresterea foietajului apoi la temperatura moderata (220-180°C) pentru a se realiza o coacere uniforma. Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Prepararea cremei
Zaharul se dizolva in circa 4,5 litri lapte si se fierbe. Separat, zeamilul sau faina si sarea se dizolva in circa 500 ml lapte rece apoi se adauga peste laptele fierbinte (95-100°C) si se continua fierberea amestecand pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede formind bule de aer care dau aparenta ca aceasta este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 15-20 minute, pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta cind proba luata pe o lama de cutit se desprinde usor dupa racire, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca amestecind pentru a nu se gelifica, dupa care se adauga frisca batuta, vanilina si se amesteca pana se omogenizeaza.
Modelarea si finisarea produsului
Foaia pentru cremsnit, se asaza pe planseta. Peste ea se pune rama din lemn, se taie bucati patrate sau dreptunghiulare, se toarna crema fierbinte (45-50°C), se niveleaza suprafata cremei, se lasa sa se raceasca si se asaza a doua foaie. Apoi, se acopera suprafata cremsnitului cu o planseta si se intoarce prin rasturnare. Se portioneaza, se indeparteaza rama si se pudreaza cu zahar farin vanilat.