Ecler cu mere (crema cu ou)

Jun 25, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru coji
  • 350 g ulei
  • 700 g faina
  • 1,2 kg oua (24 buc) sau 270 g praf de oua integral
  • 10 g sare
  • Pentru uns tavile
  • 25 g ulei
  • Pentru crema
  • 3 l lapte sau 300 g lapte praf
  • 900 g zahar
  • 500 g faina
  • 650 g oua (13 buc) sau 150 g praf de oua integral
  • 1 g vanilina
  • 5 g sare
  • Pentru decor
  • 5 kg mere proaspete
  • 800 g zahar
  • Pentru jeleu
  • 300 g zahar
  • 300 g glucoza
  • 150 g amidon
  • 10 g sare de lamaie
  • 15 ml esenta de rom
  • colorant alimentar
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 1,2 l apa calduta. Laptele praf se dizolva in 3 l apa calduta. Merele se spală, se curăţă de coajă şi casa seminală şi se taie felii subţiri. Sarea de lamaie se dizolva in circa 20 ml. Colorantul alimentar se dizolva in 20 ml apa.

Prepararea si coacerea cojilor pentru ecler

Uleiul, apa (circa 700 ml) si sarea se pun la fiert. Cand ajung la punctul de fierbere (100°C) se adauga intreaga cantitate de faina, se amesteca cu paleta din lemn pentru omogenizare, se ia vasul de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga treptat ouale (unul cite unul), amestecand continuu pana se obtine o compozitie omogena. Din compozitia obtinuta se toarna in tavile unse cu ulei, cu ajutorul unui pos cu sprit, 50 bucati de forma rotunda. Se coc la temperatura ridicata la inceput (250-220°C), apoi la temperatura moderata (220-180°C). Dupa coacere si racire, fiecare bucata se taie in doua capace, obtinindu-se astfel coji „suport" pentru 100 bucati eclere.

Prepararea cremei

Ouale ae amesteca intr-un vas cu sarea, apoi se adauga circa 700 ml lapte rece si faina, amestecind pentru omogenizare, dupa care se adauga treptat restul de lapte fierbinte (90-95°C) in care a fost dizolvat zaharul. Se obtine o compozitie omogena care se pune la fiert, se amesteca continuu sa nu se prinda de vas. Crema se ingroasa repede formand bule de aer care dau aparenta ca aceasta este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer se continua fierberea inca 15-20 minute pana ce crema incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta cind proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire, apoi se ia de pe foc si se adauga vanilina. Se amesteca pentru omogenizare.

Prepararea jeleului

Apa, (circa 1,2 l) se fierbe cu glucoza si zaharul, apoi se adauga amidonul dizolvat in circa 200 ml apa rece, se continua fierberea inca 10 minute. Se ia de pe foc, se adauga colorantul alimentar, esenta si sarea de lamaie. Se amesteca pana la omogenizare.

Asamblarea si finisarea produsului

Cojile de ecler se umplu cu crema de vanilie, se decoreaza cu mere si se acopera cu un strat subtire de jeleu. Se asaza in chese si se pot servi.

  • O portie: 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri