Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 1,2 l apa calduta. Laptele praf se dizolva in 3 l apa calduta. Piersicile se curata de codite, se spala, li se scot samburii si se taie felii subtiri. Sarea de lamaie se dizolva in circa 20 ml. Colorantul alimentar se dizolva in 20 ml apa.
Prepararea si coacerea cojilor pentru ecler
Uleiul, apa (circa 700 ml) si sarea se pun la fiert. Cand ajung la punctul de fierbere (100°C) se adauga intreaga cantitate de faina, se amesteca cu paleta din lemn pentru omogenizare, se ia vasul de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga treptat ouale (unul cite unul), amestecand continuu pana se obtine o compozitie omogena. Din compozitia obtinuta se toarna in tavile unse cu ulei, cu ajutorul unui pos cu sprit, 50 bucati de forma rotunda. Se coc la temperatura ridicata la inceput (250-220°C), apoi la temperatura moderata (220-180°C). Dupa coacere si racire, fiecare bucata se taie in doua capace, obtinindu-se astfel coji „suport" pentru 100 bucati ecleruri.
Prepararea cremei
Ouale ae amesteca intr-un vas cu sarea, apoi se adauga circa 700 ml lapte rece si faina, amestecind pentru omogenizare, dupa care se adauga treptat restul de lapte fierbinte (90-95°C) in care a fost dizolvat zaharul. Se obtine o compozitie omogena care se pune la fiert, se amesteca continuu sa nu se prinda de vas. Crema se ingroasa repede formand bule de aer care dau aparenta ca aceasta este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer se continua fierberea inca 15-20 minute pana ce crema incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta cind proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire, apoi se ia de pe foc si se adauga vanilina. Se amesteca pentru omogenizare.
Prepararea jeleului
Apa, (circa 1,2 l) se fierbe cu glucoza si zaharul, apoi se adauga amidonul dizolvat in circa 200 ml apa rece, se continua fierberea inca 10 minute. Se ia de pe foc, se adauga colorantul alimentar, esenta si sarea de lamaie. Se amesteca pana la omogenizare.
Asamblarea si finisarea produsului
Cojile de ecler se umplu cu crema de vanilie, se decoreaza cu piersici si se acopera cu un strat subtire de jeleu. Se asaza in chese si se pot servi.