Galusca oradeana

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 100 g drojdie de bere
  • 500 ml lapte sau 50 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 350 g unt
  • 300 g zahar farin (pudra)
  • 350 g oua (14 galbenusuri) sau 100 g galbenus de ou praf
  • 1 l lapte sau 100 g lapte praf
  • 300 g razatura de lamaie
  • 40 g sare
  • Pentru modelat
  • 150 g faina
  • Pentru umplutura
  • 1,5 kg miez de nuca
  • 1 kg zahar farin (pudra)
  • 50 g scortisoara
  • Pentru uns
  • 500 g margarina
  • 500 g unt
  • Pentru decor
  • 500 g miez de nuca
  • 200 g zahar pudra
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 160 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,500 l apa calduta si se fierbe. Miezul de nuca se alege de impuritati si se macina. Scortisoara se macina si se cerne. Untul si margarina se incalzesc la temperatura de 35-40°C.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele caldut (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit), la temperatura de 35-40°C aproximativ 20 minute.

Prepararea aluatului

Galbenusurile de ou se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C), maiaua, razatura de lamaie si se framanta cu faina, apoi se adauga grasimea si se framanta pana la incorporarea intregii cantitati. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa in repaos aproximativ 20 minute.

Prepararea umpluturii

Miezul de nuca se amesteca cu zaharul farin si scortisoara, pana la uniformizare.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul obtinut se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in foaie dreptunghiulara cu grosimea de circa 0,5 cm care se taie in straifuri cu latura de 10-12 cm, se ung cu grasime pe toata suprafata, apoi se asaza umplutura in strat uniform. Straifurile se ruleaza, se obtin rulouri care se ung cu grasime, se presara cu nuca si se taie in bucati de circa 1,5 cm. Se obtin melcisori care se asaza unul linga altul, in forma rotunda de cozonac sau de savarina mare. Se stropesc cu grasime si se presara cu nuca, apoi se asaza al doilea rind de melcisori care se stropesc cu grasime si se presara cu nuca. Se lasa sa creasca 30-35 minute la temperatura de 35-40°C. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se scot din forme, se pudreaza cu zahar farin si se tin la temperatura camerei pana la racirea completa.

  • Gramaj produs finit: 10 kg

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri