Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua integral se dizolva in circa 270 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva intr-un litru de apa calduta si se fierbe. Margarina se incalzeste pana la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in 600 ml. lapte cald (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, se adauga laptele cald si circa 2,200 litri apa calda (30-40°C), in care a fost dizolvat zaharul. Se adauga razatura de lamiie, se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga margarina incalzita (35-40°C) si se framanta pana se incorporeaza intreaga cantitate. Se lasa sa creasca 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Modelarea, prajirea gogosilor
Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza, pe planseta unsa cu ulei, in fitile de circa 1 metru lungime. Fiecare fitil se infasoara in forma de spirala pe o merdenea din lemn speciala *, se platizeaza usor pe planseta in asa fel incat aluatul sa se uneasca formind un rulou. Merdeneaua infasurata in aluat se introduce in baia de ulei incins pentru a se realiza prajirea. Dupa prajire se scoate din baia de ulei, se indeparteaza merdeneaua si ramane produsul sub forma de rulou cu mijlocul gol. Se lasa sa se scurga de grasime, se pudreaza cu zahar farin vanilat.
Merdeneaua pentru realizarea acestor gogosi are o lungime de circa 40 cm. Capatul pe care se infasoara aluatul este gros de circa 7 cm. pe o lungime de aproximativ 20 cm, iar celalalt capat, are o grosime de circa 2 cm.
Se lasa sa se scurga de grasime si se pudreaza cu zahar farin vanilat.