Gogosi "Brasov" (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 250 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 5 kg faina
  • 400 ml lapte sau 40 g lapte praf
  • 1,2 kg zahar
  • 400 g oua (8 buc) sau 90 g praf de oua integral
  • 600 g margarina
  • 100 g razatura de lamaie
  • 40 g sare
  • Pentru modelat
  • 100 g ulei
  • Pentru prajit
  • 1,2 kg ulei
  • Pentru decor
  • 400 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua integral se dizolva in circa 270 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva intr-un litru de apa calduta si se fierbe. Margarina se incalzeste pana la temperatura de 35-40°C.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in 600 ml. lapte cald (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, se adauga laptele cald si circa 2,200 litri apa calda (30-40°C), in care a fost dizolvat zaharul. Se adauga razatura de lamiie, se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga margarina incalzita (35-40°C) si se framanta pana se incorporeaza intreaga cantitate. Se lasa sa creasca 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.

Modelarea, prajirea gogosilor

Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza, pe planseta unsa cu ulei, in fitile de circa 1 metru lungime. Fiecare fitil se infasoara in forma de spirala pe o merdenea din lemn speciala *, se platizeaza usor pe planseta in asa fel incat aluatul sa se uneasca formind un rulou. Merdeneaua infasurata in aluat se introduce in baia de ulei incins pentru a se realiza prajirea. Dupa prajire se scoate din baia de ulei, se indeparteaza merdeneaua si ramane produsul sub forma de rulou cu mijlocul gol. Se lasa sa se scurga de grasime, se pudreaza cu zahar farin vanilat.

Merdeneaua pentru realizarea acestor gogosi are o lungime de circa 40 cm. Capatul pe care se infasoara aluatul este gros de circa 7 cm. pe o lungime de aproximativ 20 cm, iar celalalt capat, are o grosime de circa 2 cm.

Se lasa sa se scurga de grasime si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri